mandag 24. august 2009

Høst og høstlige tiltak

Vi har et fantastisk gavmildt rognebærtre like utenfor terrassen. Vakre, hvite blomster tidlig om sommeren, et vell av enda vakrere, røde bær om høsten. Man kan plukke mange kilo bare ved å stå inne på terrassen med en saks! For mange år siden fant vi ut at vi måtte bruke denne naturens generøsitet til noe, og valget falt på likør. Men selv om de ikke henger så høyt, så er de sure, disse rognebærene! Der kom det gamle Czar-plommetreet vårt til unnsetning. Noen år utrolig gavmildt, andre år tilsvarende gnitent. Men også i år gav det gamle treet nok til å gi likøren den deilige, syrligsøte smaken, og til litt spise i tillegg.

Her er den, 10. årgang av Furumyrs Lill-Satan likør, med rognebær og Czar-plomme. Og så sprit og sukker da! Nå skal den godgjøre seg på Norgesglass i minst 4 uker før den siles og helles på flaske! Lill-Satan selv,som har gitt navnet til likøren, og alle de flygende kompisene hans har plenty igjen av bær å forsyne seg med!Så fint å kunne dele godene!
Hvis noen vil prøve seg på å benytte de flotte rognebærene til noe (likør, gelé osv.) så husk at bærene skal ha en frostnatt før de brukes for å avbitres. En overnatting i fryseboksen gjør samme nytten.


"Høyt henger de, og sure er de!" Til høyre en svarthyllbusk, bærene er ikke modne ennå, men som modne kan de tørkes noen timer på svak varme i stekeovnen. Det gir en herlig te! Knus de tørkede bærene i morter og trekk de i kokende vann. Ifølge folkemedisinen skal svarthyllte hjelpe mot det meste av plager!

En liten historie knyttet til svarthyllen: For mange år siden oppdaget jeg noe jeg trodde var en ornitologisk sjeldenhet i hagen vår, nemlig en ringdue. Ifølge min fuglebok finnes ikke ringduer på vestlandet, men etter samtale med en ornitolog måtte jeg bare konstatere at fugleboken min ikke var særlig oppdatert. Nå er det en drøss med ringduer her, og om høsten samles de i svarthyllen! Jeg sier vel bekomme til de vakre fuglene (som er lettkjennelige med sin karakteristiske kurring; de avbryter alltid midt i en "setning") jeg trenger ikke svarthyllen i år, har så mye igjen fra i fjor!

Fjorårets årgang av likør og en boks med svarthyllte. Den er utrolig holdbar hvis den oppbevares på et tett glass!

I ca. 40 år har det vært samme "slekten" av blomkarser i bedet langs trappen opp til inngangsdøren! Før var det svigermor og svigerfar som plukket inn frøene, nå er det stort sett han som vasen ved siden av er tilegnet som gjør det!

1 kommentar:

 1. God morgen!
  Utrolig kjekt å kunne forsyne seg litt av naturen - selv nå når det stunder mot høst!
  Flotte bilder, og det du har laget ser kjempespennende ut! Selv har jeg aldri laget noe med rognebær.
  Ha en deilig dag,
  og takk for koselig hilsen!

  Klem J.

  SvarSlett

Alltid hyggelig med en kommentar!